Att välja motorolja till din bil

byta olja

Att välja rätt motorolja till din bil är egentligen enkelt. Allt du behöver göra är att ställa de rätta huvudfrågorna – sedan har du svaret. Här följer en enkel guide.

Vilken sorts olja har du använt? Om du har en gammal bil som körts på en konventionell olja under hela livscykeln, har den ackumulerat ett slags slam eftersom de konventionella motoroljorna inte har något rengöringsmedel i sig. Om du helt plötsligt skulle byta till en mer syntetisk motorolja, kommer rengöringsmedlet att frigöra allt det gulfärgade i din motor. Det kommer sprättas gulfärg runt motorn och verkligen ställa till det. Det är klokast att låta allt det gulfärgade vara i sådana fall – åtminstone om du inte vill investera i att rengöra din motor ordentligt. Det innebär att motorn måste plockas isär för att sedan sättas tillbaka, vilket i sig är en risk i och med att andra problem som inte fanns tidigare kan uppstå. Om din bil fungerar bra är det absolut bäst att inte byta till en annan motorolja. Kör med samma konventionella olja som du alltid använt.

Hur gammal är motoroljan i din bil?

gammal motoroljaHur många mil har du kört med oljan? Om din bil har klockat många tusentals mil med 30- eller 40-oljor, kommer så kallad multigrade-olja inte vara tjock nog att smörja de utnötta motordelarna som blivit mindre i och med att de nöts ut, vilket lämnar ett större utrymme mellan dem. För att håll oljan tillräckligt tjock för att fylla mellanrummen, byt till en tyngre så kallad singlegrade-olja allteftersom din bil blir äldre och börjar förbränna mer olja i snabbare takt. Om du har hela tiden använt 30-oljor, byt då till 40-vikten – åtminstone under sommaren då oljan tenderar att förtunnas.

Vad för sorts olja rekommenderar din ägarmanual? 

Var säker på att använda precis den oljevikt som ägarmanualen anger; tillverkaren vet vad som är bäst för varje fordon som den producerar. Att använda något annat än den rekommenderade oljan kan medföra att garantin ogiltigförklaras om din bil är ny.

Bor du där det är kallt eller varmt? 

Finns det mycket berg? Förekommer snabba temperaturväxlingar där du bor eller dit du färdas varje dag? Multivikt-soljor lämpar sig bäst för alla former av temperaturer. Titta gärna närmare på ett viskositetsdiagram för att göra dig försäkrad om att oljan du använder kommer att flöda väl under extremare väderförhållanden.